Snak og få ret-konkurrence

discussion


For mange år siden var jeg med i en ‘snak og få ret’-konkurrence i Junior Chamber (træningsorganisation for unge ledere). Vi skulle debattere/diskutere emner som eksempelvis for eller imod selvstændighed til Bornholm eller valgalderen ned til 15?. Vi lærte nogle retoriske tricks og metoder til at præsentere synspunkter på en velunderbygget og overbevisende måde, som fik  ‘modstandere’ til at synes at vores synspunkter var de rigtige. Da jeg år senere hørte om lytteposition 1-2-3, blev jeg endnu engang klar over vigtigheden af dialog, og vigtigheden af at bygge ovenpå på hinandens synspunkter for at søge den tredje dimension, som er større og bedre end det vi hver især præsenterer.

Lytteposition 1 betyder at du i din indre dialog er beskæftiget med at finde ud af hvad du skal byde ind med og hvordan du i din selvoptagethed kan toppe den historie som præsenteres. Du er mere optaget af din egen (indskrænkede) verden og af, hvordan det, den anden siger passer ind i din verden.

Lytteposition 2 betyder at du “objektivt” lytter til det der bliver sagt, og prøver at forstå det, før du bruger tid på selv at blive forstået.

Lytteposition 3 betyder at du har din intuition med, og lytter med hele dit sanseapparat for at fornemme hvad det er der bliver kommunikeret.

Hvorfor er det så vigtigt for os at få ret og kæmpe for vores egen lille indsigt, når verden er så fuld af mangfoldighed og lærdom som hvis den deles fordomsfrit kunne vokse til en helt ny dimension.
Snak og få en ny ret er langt mere interessant! Næste gang du kæmper en af dine kampe på hjemmefronten eller på arbejdet eller i sportsklubben, så prøv at lytte ekstra godt til hvad den anden har at byde på. Prøv at forstå det, før du byder ind med din egen lærdom eller historie. Jeg lover dig, at hvis du stopper denne kamp frigøres der så meget positiv energi som spreder sig til andre, og i sidste ende falder der et helt andet og konstruktivt lys på dig selv også. Når du kæmper om at få ret er der altid en vinder og en taber, eller to tabere. Hvis du virkelig lytter, kan du uden kamp skabe et nyt rum med to vindere. Snak og få en ny ret – Be Positive.

This entry was posted in Inspiration and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>